The notion of well-being in relation to the work dimension represents a multifaceted concept, which is deeply intertwined to health and safety measures. In this regard, it is crucial to identify the different aspects that have an impact on the well-being of workers, given that they can be observed not only in relation to the employment contract and the working activities, but also regarding the dimension inside and outside the workplace. Among these ones, in fact, it is possible to identify both the adoption of welfare solutions to increase the satisfaction of the collective of workers and the use of flexible and temporary employment contracts to ensure a more manageable working schedule for the single individual. However, the analysis must involve the other external factors that contributes to shapes the well-being of the workplace as well, like the environment surrounding the company itself. For these reasons, it is necessary to adopt a holistic approach to the notion of well-being, thus ensuring that the measures adopted by the employer are focused both on the safeguard of health and safety protocols and on the improvement of the workers’ overall conditions.

La nozione di “benessere” in relazione alla sfera lavorativa rappresenta un concetto multiforme e variegato, nonché profondamente intrecciato con le misure connesse alla salute e alla sicurezza. A tal proposito, è fondamentale individuare i diversi aspetti che presentano un impatto sul benessere dei lavoratori, dato che possono essere riscontrati non solo in relazione al contratto di lavoro e alle attività lavorative, ma anche per quanto riguarda la dimensione interna ed esterna al luogo di lavoro. Tra questi, infatti, è possibile osservare sia l’adozione di soluzioni di welfare per aumentare la soddisfazione dei lavoratori nella loro collettività, sia l’utilizzo di contratti di lavoro flessibili e temporanei per garantire un orario di lavoro più gestibile per il singolo individuo. Tuttavia, l’analisi deve coinvolgere anche gli altri fattori esterni che contribuiscono a modellare il benessere sul posto di lavoro, come l’ambiente che circonda l’azienda stessa. Per questi motivi, è necessario adottare un approccio olistico alla nozione di “benessere”, facendo in modo che le misure adottate dal datore di lavoro siano improntate sia sulla salvaguardia dei protocolli di salute e sicurezza, sia sul miglioramento delle condizioni generali dei lavoratori.

Shirin Boday, N., Campesan, D., Pavin, A., Valenti, C. (2024). The concept of “well-being” in (and outside) the workplace. DIRITTO DELLA SICUREZZA SUL LAVORO(1), 97-126 [10.14276/2531-4289.4468].

The concept of “well-being” in (and outside) the workplace

Carlo Valenti
2024-01-01

Abstract

The notion of well-being in relation to the work dimension represents a multifaceted concept, which is deeply intertwined to health and safety measures. In this regard, it is crucial to identify the different aspects that have an impact on the well-being of workers, given that they can be observed not only in relation to the employment contract and the working activities, but also regarding the dimension inside and outside the workplace. Among these ones, in fact, it is possible to identify both the adoption of welfare solutions to increase the satisfaction of the collective of workers and the use of flexible and temporary employment contracts to ensure a more manageable working schedule for the single individual. However, the analysis must involve the other external factors that contributes to shapes the well-being of the workplace as well, like the environment surrounding the company itself. For these reasons, it is necessary to adopt a holistic approach to the notion of well-being, thus ensuring that the measures adopted by the employer are focused both on the safeguard of health and safety protocols and on the improvement of the workers’ overall conditions.
2024
Shirin Boday, N., Campesan, D., Pavin, A., Valenti, C. (2024). The concept of “well-being” in (and outside) the workplace. DIRITTO DELLA SICUREZZA SUL LAVORO(1), 97-126 [10.14276/2531-4289.4468].
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/11365/1256654