The issue of the legal qualification of the environment is dealt from the point of view of the duty of the community and of the individual, not so much as a duty of protection in respect of obedience to protection rules, but rather as a moral rather than legal obligation. The prescriptive rules must be joined to citizen education, so that protection becomes inherent in the system regardless of whether it is product of adherence to rules of conduct imposed by law.

Il tema della qualificazione giuridica dell’ambiente è affrontato dal punto di vista del dovere della collettività e del singolo, non tanto come dovere di protezione in ossequio all’obbedienza a norme di tutela, quanto piuttosto come obbligo morale prima ancora che giuridico. Le norme prescrittive devono essere accompagnate dall’educazione dei cittadini, perché la tutela ambientale diventi insita nel sistema indipendentemente dall’essere prodotto dell’aderenza a regole di comportamento imposte dal legislatore.

Carmignani, S. (2020). Ambiente, etica e doverosità. DIRITTO AGROALIMENTARE, 5(2), 295-308.

Ambiente, etica e doverosità

Carmignani S.
2020-01-01

Abstract

The issue of the legal qualification of the environment is dealt from the point of view of the duty of the community and of the individual, not so much as a duty of protection in respect of obedience to protection rules, but rather as a moral rather than legal obligation. The prescriptive rules must be joined to citizen education, so that protection becomes inherent in the system regardless of whether it is product of adherence to rules of conduct imposed by law.
2020
Carmignani, S. (2020). Ambiente, etica e doverosità. DIRITTO AGROALIMENTARE, 5(2), 295-308.
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/11365/1114650