The research addresses the construction of new forms of work starting from the experiences of craft brewers, understanding the relationship between learning, career paths and entrepreneurship in the context of the craft economy. The development and growth of microbreweries represents an opportunity for entrepreneurship in the craft sector, offering a growth space for entrepreneurs who wish to create and promote high quality products, while enhancing local resources and contributing to the economic vitality of the territories. Through this dynamic, it is possible to study the process of incorporation of specialized knowledge, skills and competences that occurs through work practices. Furthermore, we explore the paths to become a beer craftsman and analyze the relationship between entrepreneurship in the brewing sector, the local economy and the link with the territory. The experience of craft brewers is part of a global phenomenon of individuals who decide to invest in new craft professions and give new directions to their lives, a choice guided by autonomy, flexibility, passion and the pleasure of work. In parallel, we will explore the re-evaluation of manual work, the authenticity, creativity, innovation and quality of artisan production, the distinction between artisanal and industrial products and recognition through craftsmanship as key elements to reflect on the changes taking place in economy and in the new professions. The research adopts an ethnographic and multidisciplinary approach that encompasses anthropology, sociology, economics, geography, and education. It employs a multi-method research strategy, incorporating participant observation, in-depth biographical interviews, and quantitative analysis of documents and data.

Questa ricerca affronta la costruzione di nuove forme di lavoro a partire dalle esperienze dei birrai artigianali, comprendendo il rapporto tra apprendimento, percorsi professionali e imprenditorialità nel contesto dell'economia artigianale. Lo sviluppo e la crescita dei microbirrifici rappresentano un'opportunità per l'imprenditorialità nel settore artigianale, offrendo uno spazio di crescita per gli imprenditori che desiderano creare e promuovere prodotti di alta qualità, valorizzando al contempo le risorse locali e contribuendo alla vitalità economica dei territori. Attraverso questa dinamica, è possibile studiare il processo di incorporazione di conoscenze, abilità e competenze specializzate che avviene attraverso le pratiche di lavoro. Inoltre, in questa ricerca esploriamo i percorsi atti a diventare un artigiano della birra e analizziamo il rapporto tra l'imprenditoria nel settore birrario, l'economia locale e il legame di esso con il territorio. L’esperienza dei birrai artigianali si inserisce in un fenomeno globale di individui che decidono di investire in nuove professioni artigianali e dare nuove direzioni alla propria vita, una scelta guidata da autonomia, flessibilità, piacere e passione per il proprio lavoro. Parallelamente, esploreremo la rivalutazione del lavoro manuale, l'autenticità, la creatività, l'innovazione e la qualità della produzione artigianale, la distinzione tra prodotti artigianali e industriali e il riconoscimento attraverso la maestria artigianale come elementi chiave per riflettere sui cambiamenti in atto nell'economia artigianale e nelle nuove professioni. Questa ricerca si basa su un approccio etnografico e multidisciplinare, che abbraccia l'antropologia, la sociologia, l'economia, la geografia e l'educazione, e sarà condotta attraverso una ricerca multimetodo, che prevede l'osservazione di partecipanti, interviste biografiche, l’analisi di documenti e dati quantitativi.

Sgorla, A.F. (2023). L’artigianato fermentato in bottiglia: Pratiche di imprenditorialità legate alla passione, al lavoro e al territorio [10.25434/andrey-felipe-sgorla_phd2023].

L’artigianato fermentato in bottiglia: Pratiche di imprenditorialità legate alla passione, al lavoro e al territorio

Andrey Felipe Sgorla
Investigation
2023-01-01

Abstract

The research addresses the construction of new forms of work starting from the experiences of craft brewers, understanding the relationship between learning, career paths and entrepreneurship in the context of the craft economy. The development and growth of microbreweries represents an opportunity for entrepreneurship in the craft sector, offering a growth space for entrepreneurs who wish to create and promote high quality products, while enhancing local resources and contributing to the economic vitality of the territories. Through this dynamic, it is possible to study the process of incorporation of specialized knowledge, skills and competences that occurs through work practices. Furthermore, we explore the paths to become a beer craftsman and analyze the relationship between entrepreneurship in the brewing sector, the local economy and the link with the territory. The experience of craft brewers is part of a global phenomenon of individuals who decide to invest in new craft professions and give new directions to their lives, a choice guided by autonomy, flexibility, passion and the pleasure of work. In parallel, we will explore the re-evaluation of manual work, the authenticity, creativity, innovation and quality of artisan production, the distinction between artisanal and industrial products and recognition through craftsmanship as key elements to reflect on the changes taking place in economy and in the new professions. The research adopts an ethnographic and multidisciplinary approach that encompasses anthropology, sociology, economics, geography, and education. It employs a multi-method research strategy, incorporating participant observation, in-depth biographical interviews, and quantitative analysis of documents and data.
2023
Arimany-Serrat, Núria
XXXVI
Sgorla, A.F. (2023). L’artigianato fermentato in bottiglia: Pratiche di imprenditorialità legate alla passione, al lavoro e al territorio [10.25434/andrey-felipe-sgorla_phd2023].
Sgorla, ANDREY FELIPE
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/11365/1251396